Mindfulness og konkurrencegen – Kalø Surf Fællesskab rummer det hele

I Kalø Surf Fællesskab kan man nyde godt af socialt samvær og smuk natur, mens man får pulsen op. Foreningen, der skaber rum for at koble af fra hverdagen, startede op i februar men tæller allerede i omegnen af 50 medlemmer.

Af Jacob Lerche Nygaard

Bølgerne skvulper mod den 50 meter lange badebro ved Rosenholm Bådlaug, mens små regndråber falder ned fra himmelen. Ind på den lille grusparkeringsplads kommer rullende det fleksible klubhus. Det er egentlig bare en trailer spændt bag på en bil, men den giver Kalø Surf Fællesskab mulighed for at transportere deres boards rundt, så de kan tilpasse ruten til vindretningen og søsætte sig forskellige steder i vigen.

Grundtanken var, at vi vidste, at der lå en pokkers masse af de her SUP-boards rundt i carport og garager, som ikke bliver brugt. Vi ville lave et fællesskab, hvor de boards kom ud af garagen og med på vandet.”

Kaløvig – et paradis for begyndere

I slutningen af februar i år mødtes tre mænd for at forme Kalø Surf Fællesskab. Med tre kurve øl, en flaske rom og et stykke papmaché hvorpå vedtægterne blev nedskrevet, blev den stiftende generalforsamling afholdt i en garage i Skødstrup. Kjartan Haunstrup, Simon Mahler og Martin Tams, der sammen udgør foreningens bestyrelse, dannede surffællesskabet for at få flere legekammerater med på vandet. 

“Jeg elsker det sociale aspekt ved surfing, så vi ville gerne have nogle flere legekammerater med på vandet,” 

fortæller Martin Tams, der er formand i foreningen. Derfor uddannede han og Kjartan sig til instruktører gennem Dansk Surf & Rafting Forbund, så de kunne introducere nybegyndere til sporten, hjælpe dem med at føle sig sikre på bølgen og give dem en tryg ramme at fejle i. 

For nybegynderne er foreningens tilholdssted, Kaløvig, helt perfekt. Grundet læ fra djurslandnæsens inderste snotklat, er der ofte stille vand at finde i vigen. Mange steder er der lavvandet, og foreningen kan derfor planlægge ruten efter, at der skal være mulighed for at hoppe af brættet og gå ind til kysten, skulle man føle sig usikker.

Formand Martin Tams er dog langt fra nybegynder. Han har surfet siden han første gang stødte på windsurfing, da han flyttede til Skive i 2009. Her oplevede han det sociale aspekt af surfing, som han siden har taget med sig til Østkysten.


Fællesskab, natur og konkurrencegen

Det mobile klubhus

Der er omkring 50 medlemmer i foreningen, hvoraf der i løbet af sommeren var et fremmøde på op mod 20-25 deltagere til samlingerne. I aften er der seks fremmødte surfere, der trodser vejret for at komme på vandet. Blandt de fremmødte på parkeringspladsen står Lars og Pia Josiassen og er i fuld gang med at pumpe luft i deres paddleboards. Regnen er taget til i styrke, men når man skal pumpe 1 bar luft i et SUP-board ved håndkraft iført våddragt, er det ikke noget problem at holde varmen. For Lars, der tidligere har spillet en masse fodbold, er surffællesskabet en god mulighed for at have en ugentlig motionsaktivitet med sin hustru. Desuden er der et godt socialt miljø i foreningen. Det var Pia der opsøgte foreningen først sammen med en veninde. Efter at være stødt på paddleboarding for år tilbage i USA, havde hun haft lyst til at prøve den rolige, glidende bevægelse gennem vandet selv. Da de før sommer ønskede at prøve kræfter med Stand Up Paddle Boarding, fandt de frem til Kalø Surf Fællesskab. Ligesom foreningens bestyrelse bor hun i Skødstrup, hvor både skov og strand er lettilgængelig. For hende er det i høj grad mødet med naturen, der trækker i hende, når hun tager ud på vandet.

Man får en anden oplevelse af skoven, når man ser den fra vandsiden.”

Foruden tirsdagssamlingerne afholdes også arrangementet søndagsræs, der henvender sig til de af medlemmerne, som vil prøve kræfter med konkurrencedelen af paddleboarding. Her får man pulsen op, leger med teknikker og styrker paddle-musklerne. For formanden selv er også dette et vigtigt aspekt af surfing

Jeg har et indbygget konkurrencegen. Jeg elsker at presse min krop og se hvad jeg kan få den til og måle den mod andres”

Til foråret er målet at kunne starte en juniorafdeling op i foreningen. Fondsmidlerne er søgt, og surfentusiasten håber på også at kunne videregive de fantastiske oplevelser på vandet til en ny generation af surfere. På denne tirsdag aften er det dog stadigvæk de trofaste medlemmer af Kalø Surf Fællesskab, der i silende regn trækker deres SUP-boards ud i bugten. Efter en kort opvarmning og tilvænning til det småurolige vand, fører tirsdagens rute dem mod pynten øst for badebroen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *